Vier Koningsdag met de Nederlanders!
Nederland vierde decennia lang zijn Koningin op Koninginnedag en sinds 2014 er is een Koningsdag. Koningsdag wordt gevierd op de verjaardag van Koning Willem-Alexander aan het einde van de maand april. Ontdek waarom en hoe de Nederlanders Koningsdag vieren en hoe u dit jaar mee kunt doen aan de vieringen.
Wat is Koningsdag? En wanneer wordt het gevierd?
Nederland is een van de weinige landen in Europa waar de Koninklijke familie nog steeds de scepter zwaait. Is dat alleen al een reden om het te vieren? Nee, natuurlijk niet. Desalniettemin is de Koning bijzonder vereerd op Koningsdag. En nog beter voor de Koning en alle inwoners van Nederland: Koningsdag is zelfs een nationale feestdag!
Waarom is Koninginnedag koningsdag geworden?
Tot 2013 werd Koninginnedag gevierd. Waarom was dat zo? Heel eenvoudig, Koningin Beatrix beklom de Nederlandse troon in 1980. Zij nam de teugels over van haar moeder Koningin Juliana, die haar verjaardag jaarlijks vierde op 30 april - de voormalige Koninginnedag.
Om aan deze ‘verjaardag’ vast te houden, had de nationale feestdag tussen 1980 en 2013 moeten plaatsvinden op 31 januari, de verjaardag van Koningin Beatrix. Maar ze behield de datum van haar moeder om twee redenen. Aan de ene kant wilde ze haar moeder eren en aan de andere kant was ze van mening dat het in januari te koud en te grijs was voor buitenevenementen. Wat had ze gelijk!
Op 30 april 2013 gebeurde het: Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Wilhelm Alexander. Het gevolg: De Koninginnedag werd de Koningsdag. En sinds 2014 wordt de nationale feestdag nu 3 dagen eerder, op 27 april gevierd. En as 27 april op een zondag valt, dan is de viering een dag eerder, op zaterdag.
Hoe wordt Koningsdag gevierd?
Op deze dag kleden de Nederlanders zich traditioneel in het oranje - passend bij de kleur van het koninklijk huis van Oranje. In het hele land viert het volk de Koning met concerten, volksfeesten en optochten. Van de grote steden tot de kleine dorpen - overal treden bands op en de Nederlanders dansen met veel enthousiasme tot in de late uurtjes.
En in het hele land zijn er vrijmarkten! Iedereen mag vrij verkopen en kopen op straat - alleen op deze dag – zonder dat er belasting betaald hoeft te worden. In sommige steden begint het feest al op de avond voor Koningsdag. De bekende Koningsnacht wordt vaak groots gevierd.
Dan er is ook nog: de kermis! Het is een integraal onderdeel van Koningsdag. De bekendste zijn in Amsterdam, in Den Haag en in Rotterdam. Dus laten we er dit jaar heen gaan!
De Koninklijke familie viert de verjaardag van Koning Willem-Alexander ook met het volk. Elk jaar reizen ze af naar een of twee gemeenten in het land, waar ze een koninklijk onthaal en vermaak krijgen. Het Koninklijke stel, de Koning en de Princes der Nederlanden, hebben de afgelopen jaren deze plaatsen bezocht: De Rijp en Amstelveen, Dordrecht, Zwolle, Tilburg, Groningen en Amersfoort.
De Koningsdag van volgend jaar?
Koningsdag is een échte feestdag in Nederland en veel toeristen gaan speciaal naar Nederland om de dag te vieren. En de periode van eind april is perfect voor een korte vakantie of een lang weekend!
Met een vertrekbasis in Vinkeveen, in het hart van Nederland, en een andere in Hindeloopen, in het Noorden van het land, is het eenvoudig uw vakantie te organiseren rondom de nationale feestdag. Misschien vaart u met de boot langs de feestelijkheden!
Bijna alle Nederlandse gemeenten hebben een volledige evenementenkalender voor Koningsdag - met activiteiten op het land en op het water. Koningsdag en bootvakanties in één: meer Nederland kan niet!
Om uw vaarvakantie voor de bereiden, biedt Le Boat een handige regiogids. Download onze Nederland gids.
Le Boat in het midden van Nederland
Nooit gevaren? Lees hoe gemakkelijk het is. Iedereen kan kapitein zijn.